Αρχείο μηνός Μάρτιος 2014

Ra (Re) ο θεός του ήλιου και του φωτός

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή μυθολογία, ο θεός Ρα ήταν ο δημιουργός των θεών, των ανθρώπων, του κόσμου. Έμβλημά του ήταν ο ήλιος, το σύμβολο της ζωής, του φωτός, της γονιμότητας. Έδρα της λατρείας υπήρξε η πόλη Αννού, ή όπως οι αρχαίοι έλληνες την αποκαλούσαν, η Ηλιούπολη, δηλαδή το σημερινό βορινό προάστιο του Καΐρου, Ματάρια. Αναπαριστάται ως ένας άντρας με κεφάλι γερακιού. Την ημέρα βρίσκεται στον κόσμο των ζωντανών και την νύχτα στον κόσμο των νεκρών όπου και παίρνει το κεφάλι κριαριού. Στο δεξί του τεταμένο-κατά το μήκος του σώματος-χέρι, κρατά το σταυρόσχημο σύμβολο της ζωής(ανγχ) Στο αριστερό του χέρι, αντίθετα, το προτεταμένο, κρατά την ράβδο ή το σκήπτρο της εξουσίας (ουξέρ) ενώ στο κεφάλι του φέρει τον ηλιακό δίσκο με τον ουραίο όφη. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι των λάτρευαν με την μορφή οβελίσκου, όπως δηλαδή λατρεύονταν και πολλές άλλες αρχαίες αιγυπτιακές και αρχαίες ελληνικές θεότητες.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο ναός του ηλίου στην Ηλιούπολη ήταν το ανάκτορο του θεού και το κέντρο της λατρείας του. Ήδη, από τις αρχαίες σημιτικές γλώσσες και γραφές ως και σήμερα, συναντάμε στην περιοχή της Αιγύπτου την γλωσσολογική ρίζα “ρα”. (Θυμίζω, στο σημείο αυτό, ότι χαρακτηριστικό της σημιτικής κατηγορίας γλωσσών είναι το εξής: η λέξη, ως δομή και ως προφορά “κτίζεται” αποκλειστικά πάνω σε σύμφωνα-ρίζες. Τα φωνήεντα συνήθως δεν υποδηλώνονται, όπως στην σύγχρονη αραβική γραφή. Σκεφτείτε για παράδειγμα την γραφή που παραλάβαμε από τους Φοίνικες. Δεν είχε φωνήεντα, αλλά εμείς οι Έλληνες τα προσθέσαμε. ) Για χιλιάδες χρόνια, ως και σήμερα, όταν οι Αιγύπτιοι θέλουν να πουν “φαίνεται”ή “διακρίνεται” ή “βλέπω” χρησιμοποιούν τη ρίζα “ρα”. Η προφορά “ραα” στα αιγυπτιακά σημαίνει “φαίνεται” ενώ το ρήμα “αραου” σημαίνει “βλέπω”. “Αουρ”, πάλι στα αραβικά, σημαίνει βουνό. Ο παραπάνω συλλογισμός σίγουρα μας θυμίζει το αρχαιοελληνικό ρήμα “οράω”, που σημαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, δηλαδή “βλέπω”. Μας θυμίζει επίσης το αρχαιοελληνικό ” όρος”. Το όρος, δηλαδή το βουνό. Σημείο σε μεγάλο υψόμετρο, από το οποίο μπορούμε να έχουμε ορατότητα. Σημείο που τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και στην αρχαία Αίγυπτο, αποτελούσε κατοικία θεών. Το “όρος” είναι φυσικό “όριο”. Δηλαδή ορίζει, καθορίζει, περιορίζει μία περιοχή. Μία πολύ γνωστή μας ονομασία πόλεως, η Ιερουσαλήμ, στα αραβικά προφέρεται και γράφεται με την αραβική γραφή “αουρουσαλίμ” και περιλαμβάνει, ως πρώτο συνθετικό της, τη ρίζα “ρα”, (αουρ)μεταφραζόμενη ως ” το όρος”, και δεύτερο συνθετικό, το “σαλίμ” ή “σαλάμ” που σημαίνει “ειρήνη”.(Έχετε ακούσει το αραβικό ” σαλάμ αλαίκομ”; Σημαίνει “ειρήνη σε εσάς”). Συνεπώς, η ονομασία της πόλεως σημαίνει στην ελληνική ” το όρος της ειρήνης”.

Πιθανότατα αυτοί οι γλωσσολογικοί συνειρμοί δεν είναι καθόλου τυχαίοι. Ο ήλιος-Ρα ατένιζε από ψηλά τα πάντα, κάθε φορά που πρόβαλε στο ουράνιο στερέωμα. Είχε την παντοκρατορία και τον έλεγχο όλου του κόσμου, όπως οι δικοί μας θεοί του Ολύμπου. Τίποτε δεν μένει κρυφό από τον Ρα. “Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον”, έλεγαν οι αρχαίοι έλληνες. Πράγματι, καμία καλοσύνη και καμία αμαρτία δεν μπορούσε να μείνει απαρατήρητη από τον ήλιο. Έτσι, ο ήλιος και το ηλιακό φως θεοποιήθηκε λίγο -πολύ σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Θυμηθείτε τον Οιδίποδα. Τυφλώθηκε για να μην αντικρίζει το φως του ήλιου. Και πράγματι, όσοι είχαν διαπράξει μίασμα στην αρχαία ελληνική παράδοση, δηλαδή κάποιο σοβαρό αμάρτημα που απαιτούσε θεϊκή τιμωρία, δεν έπρεπε να βγουν στο φως του ήλιου.

Ο Ρα της Αιγύπτου ήταν ο πρώτος βασιλιάς και ο δημιουργός των πάντων. Πιθανότατα στην Ηλιούπολη, τα λατρευτικά χαρακτηριστικά του αναμείχθηκαν με τα αντίστοιχα του Όσιρη. Από τότε, τα διακοσμητικά πλαίσια, τα οποία αποτελούν τον παραδοσιακό τρόπο για να γράφονται σε αυτά οι τίτλοι των Φαραώ, περιείχαν τον ανάλογο τίτλο που έδειχνε ότι ο βασιλιάς ήταν ο γιος του Ρα. Συχνά, επίσης, ο θεός αυτός ταυτίζεται με τον θεό Ώρο. Όταν ένας Φαραώ πέθαινε, γινόταν ένα με τον Όσιρη ή τον Ρα. Είναι φανερό, συνεπώς, ότι η μυθολογία του Όσιρη και του Ρα έχουν κοινά στοιχεία. Απόδειξη για τον παραπάνω συλλογισμό αποτελεί το εξής κείμενο, σε μετάφραση από τις αρχαίες αιγυπτιακές γραφές: “Ο Φαραώ Τούθμωσης ο Γ’ (βασίλεψε περίπου 1479-1425 π.Χ.) ανέβηκε στα ουράνια, ενώθηκε με τον ηλιακό δίσκο. Το σώμα του θεού ενώθηκε με τον απόγονό του. Μόλις χάραξε η άλλη μέρα ο ηλιακός δίσκος φεγγοβόλησε, ο ουρανός αστραποβόλησε, ο Φαραώ Αμενχοτέπ Β’ ανέβηκε στον θρόνο του πατέρα του.”

Η πιο αρχαία μορφή του αιγυπτιακού μύθου της δημιουργίας, παρουσιάζει τον θεό-ήλιο Ρα, να κάθεται επάνω σε έναν πανάρχαιο λόφο, (συσχετίστε τον λόφο με την γλωσσολογική ανάλυση που προηγήθηκε)και να δημιουργεί τους θεούς, οι οποίοι αποτελούν την ακολουθία του. Ο ίδιος όμως θεός, κατά μίαν άλλη παράδοση, εικονίζεται ότι αναδύεται από τον Νουν, δηλαδή τον αρχέγονο ωκεανό. Ο Ρα, αφού αναδύθηκε από τον ωκεανό, έβαλε σε τάξη τα στοιχεία του χάους, που παρουσιάζονται στα κείμενα ως θεοί με συγκεκριμένες ιδιότητες.

Μία άλλη, πρώιμη μορφή του μύθου, σύμφωνα με τα βιβλία των Πυραμίδων, παριστάνει τον Ρα να αυτογονιμοποιείται και να γεννά τον Σου και την Τεφνέτ, τον αέρα και την υγρασία. Από την ένωση αυτή του ζευγαριού, προκύπτουν ο Γκρέμπ και η Νούτ, ο θεός-γη και η θεά-ουρανός. Άλλος ένας μύθος μας μιλάει για τα γεράματα του Ρα. Συσχετίζεται, θα μπορούσαμε να πούμε, με την καταστροφή του ανθρώπινου γένους, και ίσως με τον γνωστό μας κατακλυσμό. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ρα γέρασε πολύ και κατάλαβε ότι έχανε την εξουσία του πάνω στους άλλους θεούς και τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τις γραφές, τα οστά του κατάντησαν πια αργυρά, η σάρκα του χρυσή και η κώμη του από κυανόλιθο. Κάλεσε, λοιπόν, τους θεούς σε οικογενειακό συμβούλιο, στον ναό του στην Ηλιούπολη, και τους ανακοίνωσε ότι το ανθρώπινο γένος συνωμοτεί εναντίον του. Τότε, ο σοφός θεός και πατέρας του, Νουν, συμβούλεψε τον Ρα να στείλει τον Οφθαλμό του, με την μορφή της θεάς Αθήρ, ενάντια στις ανθρώπινες κοινωνίες.(Στο σημείο αυτό συσχετίστε τον “οφθαλμό” του Ρα με την γλωσσολογική ρίζα “ρα-άραου” που προαναφέρθηκε). Η αθήρ άρχισε το μακελειό και ήταν απίστευτα αιμοδιψής. Όμως ο Ρα δεν επιθυμούσε την καταστροφή όλης της ανθρωπότητας. Επινόησε λοιπόν ένα σχέδιο. Έφτιαξε επτά χιλιάδες πιθάρια με κρίθινη μπύρα, βαμμένη με κόκκινη ώχρα ώστε να μοιάζει με αίμα. Η μπύρα πλημμύρισε τους αγρούς, ώστε την είδε η Αθήρ κι ενθουσιάστηκε. Άρχισε να πίνει την μπύρα και να μεθά, ώστε ξέχασε την οργή της ενάντια στην ανθρωπότητα. Έπειτα από το περιστατικό αυτό, ο θεός Ρα αποχώρησε από τα επίγεια, πάνω σε μία τεράστια ουράνια αγελάδα, η οποία ήταν η θεά Νουίτ, που μεταμορφώθηκε για χάρη του και τον μετέφερε στα ψηλότερα σημεία του ουρανού.

Έπειτα από αυτό το μακελειό, ο Ρα συγχωρεί τους ανθρώπους με έναν όρο: να τελούν στο εξής θυσίες ζώων και όχι ανθρωποθυσίες. Αφήνει πίσω του, ως αντικαταστάτη του, τον θεό Ντούθ, θεό της Φρονήσεως. Ένας άλλος μύθος μας κάνει λόγο για την εξόντωση του Απόφεως, του μεγάλου εχθρού του Ρα. Ο Άποφις είχε τη μορφή φιδιού και, για την εξόντωσή του, πάντα με εντολή του Ρα, εργάστηκαν με οργή όλοι οι θεοί-τέκνα του. Ο αιγυπτιακός πάπυρος αναφέρει: “…γιατί αυτοί (οι θεοί) είχαν πάρει από εμένα (τον Ρα) τη διαταγή να καταστρέψουν τους εχθρούς μου με την ενεργό δύναμη του λόγου τους και έξω απέστειλα αυτούς που γεννήθηκαν από το σώμα μου, για να συντρίψουν τον κακό αυτό εχθρό μου ( δηλαδή τον Άποφι…)”

Ένας άλλος ηλιακός μύθος κάνει αναφορά στο μυστικό όνομα του Ρα. Η γνώση και προφορά του ονόματος αυτού συνδεόταν με μαγικές ιδιότητες. Για τον λόγο αυτό, ο Ρα θέλησε να κρατήσει κρυφό το θεϊκό του όνομα. Στην καρδιά της Ίσιδος, όμως, φώλιασε η επιθυμία να μάθει το όνομα αυτό, ώστε να κερδίσει ένα μέρος από τη δύναμή του και να το χρησιμοποιεί στα μαγικά της ξόρκια.. Γι’ αυτό, δημιούργησε ένα φίδι που το τοποθέτησε στον δρόμο από τον οποίο θα περνούσε ο Ρα, ώστε να τον δαγκώσει με το δηλητήριό του. Πράγματι, ο Ρα σύντομα χτυπιόταν από τους πόνους. Το δάγκωμα τον σούβλιζε και τον έκαιγε. Από τις φωνές του Ρα συναθροίζονται οι θεοί, μαζί και η Ίσις. Τότε ο θεός-ήλιος παρακάλεσε την Ίσιδα να τον λυτρώσει από τους πόνους. Αυτή, σαν αντάλλαγμα, του ζήτησε να της αποκαλύψει το μυστικό, μαγικό του όνομα. Τότε ο θεός ξεφώνησε μέσα από τις κραυγές του πόνου του:”είμαι ο Χέφρι το πρωί, ο Ρα το μεσημέρι και ο Άτον το απόγευμα”. Η Ίσιδα όμως δεν ήταν ικανοποιημένη από την απάντηση του Ρα. Τελικά συμφωνήθηκε να μάθει μόνο ο θεός Ώρος το μυστικό όνομα, ώστε να συμπληρώσει τη φράση στο μαγικό ξόρκι που θα έλεγε η Ίσιδα για την θεραπεία, και έτσι ο Ρα να θεραπευτεί. Το πρωτότυπο, μάλιστα, κείμενο του μύθου, σωσμένο σε πάπυρο, τελειώνει με οδηγίες, για το πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται τα μαγικά λόγια της Ίσιδος, ώστε να θεραπεύεται κανείς από ένα δάγκωμα φιδιού.

Τέλος, ένας άλλος μύθος ορίζει τον αναπληρωτή του Ρα, τον Θωτ. Ο Θωτ παρουσιάζεται μπροστά στον Ρα, και ο τελευταίος του ανακοινώνει ότι τον έχει επιλέξει ως αναπληρωτή του. Του λέει: “Όπως βλέπεις, εγώ είμαι εδώ στον ουρανό. Στη θέση που μου πρέπει. Εσύ όμως , επιθυμώ να είσαι ο αναπληρωτής μου στον Κάτω Κόσμο και στα σκοτάδια, και να λάμπεις εκεί, επιτηρώντας την τάξη των κατοίκων της περιοχής, ώστε να μην τους ξεσηκώσει ο Άποφις εναντίον μου. Εσύ θα σταθείς στο πόδι μου, θα είσαι ο αναπληρωτής μου. Και θα ονομαστείς Θωτ, ο αναπληρωτής του Ρα.” Ο τελευταίος μύθος ίσως εξηγεί γιατί η σελήνη φωτίζει τη νύχτα. Ο Θωτ βασιλεύει στο σκοτάδι, σαν θεός-φεγγάρι, όταν ο θεός-ήλιος Ρα, δύει στο ουράνιο στερέωμα. Μετά από αυτή τη σύντομη αναφορά μας στον θεό Ρα, παρατηρούμε ότι κάποιοι μύθοι των περιοχών της ανατολικής μεσογείου, διαιωνίζονται μέσα στον χρόνο, φτάνοντας ακόμη και στις μέρες μας, μέσω των διάφορων προφορικών και γραπτών παραδόσεων. Παρόμοιους μύθους με αυτούς που συνοδεύουν τον Ρα, συναντάμε και στην αρχαία Μεσοποταμία, στην ουγκαριτική μυθολογία, στην μυθολογία της Βαβυλώνας, των Χετταίων, της Σουμερίας, της Ακκάδ, των Εβραίων… ως και την χριστιανική παράδοση…

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτη η προσέγγιση της αρχαίας αιγυπτιακής μυθολογίας και λατρείας, την οποία και συνιστώ ανεπιφύλακτα.

της Μάρσιας Σφακιανού, Αρχαιολόγου

Πηγή ‘pnevma.gr’

 Όρος – Θεός του φωτός και εκδικητής του κακού. Αναπαριστάται ως άντρας με κεφάλι γερακιού, έχοντας ως το ένα μάτι το φεγγάρι και το άλλο τον ήλιο. Άλλοτε πάλι, αναπαριστάται ως ένα νεαρό αγόρι να κάθεται στην ράχη ενός κροκόδειλου.

 Ίσις – Η μητέρα Θεά. Σχετίζεται με την γονιμότητα, το φεγγάρι, την μαγεία και την νεκρανάσταση. Αναπαριστάται να κάθεται σε θρόνο και συχνά κρατά το βρέφος Όρο στην αγκαλιά της.

The oldest spiritual equation 3 + 4 = 7

from http://www.math.siu.edu/kocik/seven.htm

European restrooms are coded geometrically — a triangle for the gentlemen and a circle for the ladies. The symbols may represent two numbers: the number three for the triangle and the number four for the circle (in the symbolism of most civilizations, a circle represents number four). And with this we are entering an archetype that may be summarized into the oldest spiritual equation: 3+4=7.

τρίγωνο = αρσενικό   =   3
τετράγωνο = θυληκό   =   4

The figure below shows a 16-th Century alchemic drawing by Albert Durer. The alchemic meaning of the union of a square inscribed in a triangle is juxtaposed with the figures of a male and female in the center!

!squaringcircle

Also, the “Rebis” (figure at top) does not leave any doubts as to the symbolic numerical values of these geometric forms as used in the esoteric sciences: the union of 3 and 4 is associated with the seven astrological planets (spiritual planes of existence). Notice also the Rebis (“two-thing”) — the alchemical Hermaphrodite — the perfect union of opposites. (Rebis is believed to possess knowledge beyond the mundane realms.) The formula 3 + 4 = 7 appears as the central structural element of the contents of the cosmic proto-egg — a clear promotion of its primordial significance.

Hermeneutic tradition also considered the number 7 as being split into the spiritualthree and the material four. This was the basis for the partition of the seven liberal arts, the famous trivium and quadrivium of medieval universities.

Africa. Dogons, who live in the Middle Niger River region, view seven to be of a special importance in their metaphysical system. Quite remarkably, the symbolism of this number is also based on the equation 3+4=7. Like in ancient Europe, Dogons associate the number three with the man, and the number four with the woman; therefore number seven symbolizes perfection. The accordance with the alchemical symbolism is striking. Dogons employ this symbolism in everyday customs: a woman’s dress is made of four woven strips, while man’s trousers are made from three sets of three strips.

Pythagoreans. The extension of 3 and 4 into odd and even is especially intriguing, for Pythagoreans too considered odd numbers as masculine and even numbers as feminine. [Although they lived more than 2 millennia ago, the Pythagoreans are not the first to be known for this distinction. In Sumerian — the language of the civilization that invented writing c. 3000 BC — the word for 1 (gesh) originally meantman, male, penis, and 2 (min) meant woman.]

Pythagoras did not give any special significance to the number seven nor to the equation 3+4=7. However, the numbers three and four do incidentally play a role in the famous Pythagorean theorem on right triangles. The most exemplary is the integer-sided triangle with legs of lengths 3 and 4:     32 + 42 = 52

America. A similar basis for the importance of the number seven is found on the other side of Atlantic! Mayans believed that the sky had seven layers. Their archetypal seven was also split into 3 and 4, but the association was reversed: 3 was associated to woman and 4 to man. Their conjunction, 7, was able to produce, therefore was endowed with life! [This inverted association can also be found among the Akan people of Africa who associate 3 to the Queen Mother, and 4 to the King.]

Labyrinth. Yet another archetype that comes into mind is the pattern of a “labyrinth,” depicted the figure above. It should not be confused with the labyrinth of Minotaur, for it is impossible to get lost in it. Its circular path leads you in seven turns right into the center. Although commonly associated with ancient Greeks, this archetype is much older and, curiously enough, widely spread in the ancient world. One classical copy comes from a clay tablet of Pylos (2000 BC), but the same pattern can be found on rocks in Spain (~4000 BC), and many copies in stones have continually been rebuilt on shores of Scandinavia since unknown times. The pattern seems to be a remnant of a vanished Megalithic civilization that sprang from Northern Europe and found its end with the arrival of Indo-European folks. (Surprisingly, the pattern is believed to be known to the pre-Columbian Navahos.)

Seven 7 Επτά

seven

“Επτά φορές στρίψε την γλώσσα σου πριν μιλήσεις” – Γαλλική παροιμία

Ο αριθμός 7, είναι ο αγαπημένος μου αριθμός.

Γεννήθηκα 7 μηνών σε έτος που λήγει σε 7. Έπαιζα ποδόσφαιρο φορώντας φανέλα με το νούμερο 7, ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μου λήγει σε 7, παντρεύτηκα 17 και γενικά το 7 νιώθω ότι με ακολουθεί έντονα…

Ο αριθμός 7 είναι πρώτος αριθμός και περιττός. Στην αριθμοσοφία μόνο οι περιττοί αριθμοί θεωρούνται δημιουργικοί και παραγωγικοί.

Το 7 το βρίσκουμε συνδεδεμένο για διάφορους λόγους με την ιστορία, τη μυθολογία, την λαογραφία, την μαγεία, τις θρησκείες. Οι Πυθαγόρειοι ονόμαζαν την επτάδα, σεπτάδα δηλαδή σεβάσμια (από το σεπτός). Το έλεγαν επίσης «αμήτωρ» μιας και δεν είναι γινόμενο παραγόντων.

Σαμπάκ (επτά) στα εβραϊκά σημαίνει επάρκεια, πληρότητα. Στα παλαιά ημερολόγια ο έβδομος μήνας ήταν ο Σεπτέμβριος.

Σαν σύνθεση του 3 (τρίγωνο, σύμβολο της θείας τριάδας για όλους τους λαούς) και 4 (τετράγωνο, ο αριθμός του ανθρώπου) σημαίνει ένωση του ανθρώπου με το θείο. Συμβολίζει επίσης την νίκη πάνω στα 4 στοιχεία της φύσης (φωτιά, νερό, γη, αέρας) και γενικά την αλήθεια που πηγάζει από τον θρίαμβο του πνεύματος πάνω στην ύλη.

Είναι επίσης το σύμβολο της τελειότητας γιατί το άθροισμα του τρία (3) και του τέσσερα (4) εκφράζουν τα δύο τέλεια σχήματα, το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο.

Είναι ο μόνος αριθμός που δεν διαιρεί τον κύκλο.

Οι Αρχαίοι Έλληνες αναγνώριζαν το 7 ως μυστηριώδη αριθμό για τις γεωμετρικές του ιδιότητες, π.χ. 7 σημεία δεν μπορούν να δημιουργήσουν συμμετρία σε ένα κύκλο

7up

Επτά είναι:

  • τα χρώματα της Ιριδας (κίτρινο, βαθύ μπλέ, κόκκινο, ιωδί, μπλέ, πράσινο, πορτοκαλί)
  • οι ορατοί πλανήτες από την Γη ( Σελήνη, Ερμής, Αφροδίτη, Ήλιος, Άρης, Ζευς, Κρόνος)
  • οι ημέρες της εβδομάδας (Κυ, Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα, Σα)
  • τα αστέρια της Μεγάλης Άρκτου
  • τα αστέρια της Μικρής Άρκτου
  • οι Πλειάδες, Κόρες του Άτλαντα και της Πλειώνης, που αντιστοιχούν στα 7 ορατά άστρα του αστερισμού των Πλειάδων
  • τα θαύματα του κόσμου (ο κολοσσός της Ρόδου,  ο ναός της Αρτεμης στην Εφεσο, το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, η πυραμίδα του Χέοπα, οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας, ο φάρος της Αλεξάνδρειας και το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού)
  • τα θανάσιμα αμαρτήματα (υπερηφάνεια, πλεονεξία, λαγνεία, οργή, λαιμαργία, μνησικακία, οκνηρία)
  • οι νότες της μουσικής κλίμακας (ντο, ρε, μι, φα, σολ, λα, σι)
  • οι νότες της βυζαντινής μουσικής (πα, βου, γα, δι, κε, ζο, νι)
  • οι χορδές της λύρας του θεού Απόλλωνα
  • τα φωνήεντα στην ελληνική γλώσσα (α , ε, η, ι, ο, υ, ω)
  • τα φωνήεντα στην αγγλική γλώσσα
  • τα φανερά εξωτερικά μέρη του ανθρώπινου σώματος (κεφάλι, στήθος, κοιλιά, δύο πόδια, δύο χέρια)
  • τα εσωτερικά βασικά όργανα του ανθρώπινου σώματος (στομάχι, συκώτι, καρδιά, πνεύμονες, σπλήνα, δύο νεφρά)
  • τα εξωτερικά μέρη του κεφαλιού (δύο μάτια, δύο αυτιά, δύο ρουθούνια και ένα στόμα)
  • οι ουσίες που εκβάλλει ένα ανθρώπινο σώμα (δάκρυα, βλέννα, σάλιο, σπέρμα, ούρα, κόπρανα, ιδρώτας)
  • οι πύλες του Παραδείσου , της κόλασης, και του Άδη
  • οι λόφοι της Κωνσταντινούπολης (επτάλοφος – γεντί τεπέ)
  • οι λόφοι της Ρώμης
  • τα Επτάνησα
  • τα χρόνια της Επανάστασης του 21
  • οι περίοδοι της ανθρώπινης ηλικίας σύμφωνα με τον Ιπποκράτη (νήπιο -7, παιδί -14, έφηβος -21, νέος -28, ενήλικας -49, μεσήλικας -56, γέρος)
  • τα μυστήρια της Εκκλησίας (Βάπτισμα, Χρίσμα, Ευχαριστία, Μετάνοια, Ιερωσύνη, Γάμος, Ευχέλαιο)
  • τα αιτήματα της Κυριακής Προσευχής (“Πάτερ ημών”)
  • οι φορές που μίλησε ο Ιησούς την ώρα της σταύρωσης
  • τα γράμματα της λέξης Σταυρός
  • οι σοφοί του κόσμου (Θαλής ο Μιλήσιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Βίας ο Πριηνέας, Σόλων ο Αθηναίος, Χείλων ο Λακεδαιμόνιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος και Κλεόβουλος ο Ρόδιος)
  • οι Αλκυονίδες (Φωσθονία, Ανθη, Μεθώνη, Αλκίππη, Παλλήνη, Δριμώ, Αστερίη)
  • οι Αρετές (Πίστη, Ελπίδα, Φιλανθρωπία, Σύνεση, Δικαιοσύνη, Εγκράτεια)
  • οι Χριστιανικές αρετές (ευσπλαχνία, ταπεινότητα, αγνότητα, φιλαλληλία, επιείκεια, καλοσύνη, εργατικότητα)
  • οι νάνοι της Χιονάτης
  • οι μεγάλες θάλασσες (Β.Ατλαντικός, Νότιος Ατλαντικός, Ινδικός, Β. Ειρηνικός, Ν.Ειρηνικός, Αρκτικής, Ανταρκτικής)
  • Οι Αρχαίοι Έλληνες χώριζαν τους ωκεανούς του κόσμου σε 7 θάλασσες: Το Αιγαίο, τη Μεσόγειο, την Αδριατική, τη Μαύρη, την Ερυθρά, την Κασπία και τον Περσικό Κόλπο
  • ο 7ος ουρανος
  • 7ψυχη γάτα

1 x 7 = 7
2 x 7 = 14
3 x 7 = 21
4 x 7 = 28
5 x 7 = 35
6 x 7 = 42
7 x 7 = 49
8 x 7 = 56
9 x 7 = 63

10×7 = 70

 

 

  • Οι αντίθετες πλευρές ενός ζαριού αν προστεθούν δίνουν πάντα το άθροισμα εφτά.
  • Ενα κριάρι έχει μια φωνή όσο ζει. Όταν πεθάνει το σώμα του παράγει επτά ήχους (τα κέρατά του γίνονται δύο σάλπιγγες, τα οστά των μηρών του δύο φλογέρες, το δέρμα του καλύπτει ένα τύμπανο, το παχύ έντερο σχηματίζει τις χορδές της λύρας και το λεπτό έντερο τις χορδές της άρπας
  • Η έμμηνος ρύση τείνει να συμβαίνει σε χρονικές περιόδους 4 x 7 ημερών (28) σε αντιστοιχία των φάσεων της σελήνης (αύξηση, πληρότητα, μείωση, ανανέωση).
  • Οι Σπαρτιάτες θυσίαζαν στον Απόλλωνα στις 7 κάθε μήνα γιαυτό και τον έλεγαν και Εβδόμειο ή Εβδομαγέτη

1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 = 28

4 x 7 = 28

1 + 6 = 7
2 + 5 = 7
3 + 4 = 7

  • Η 7η ώρα μετά την γέννηση, κρίνει αν το παιδί θα ζήσει.
    Σε 7 μέρες πέφτει το εξωτερικό τμήμα του ομφάλιου λώρου.
    Σε 14 μέρες (7×2) τα μάτια ακολουθούν το φως.
    Σε 21 μέρες (7×3) στρέφει το κεφάλι.
    Σε 7 μήνες βγάζει δόντια.
    Σε 14 μήνες στέκει σταθερά.
    Σε 21 μήνες αρχίζει να μιλάει.
    Στους 28 μήνες (7×4) περπατάει κανονικά.
    Στα 14 χρόνια εμφανίζεται η ικανότητα αναπαραγωγής.
  • Ο αριθμός 7 αναφέρεται πάρα πολλές φορές και στην Αποκάλυψη…
    (επτά ημέρες της Δημιουργίας, έβδομη ημέρα ανάπαυσης (συμβολίζει την ολοκλήρωση και την τελειότητα), επτά σφραγίδες, επτά τρομπέτες, κλπ)
  • Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Νώε πήρε στην Κιβωτό του, 7 ζεύγη από κάθε είδος πτηνών.
  • Ο αριθμός 7 χρησιμοποιείται 70 φορές στην Παλαιά Διαθήκη!
  • Οι Μουσουλμάνοι οφείλουν να προσκυνήσουν επτά φορές στη Μέκκα, να κάνουν επτά φορές τον γύρω της Καάβα, να σφάξουν επτά σφάγια, να προσεύχονται επτά φορές την ημέρα και δικαιούνται να έχουν επτά γυναίκες σύμφωνα με το Κοράνι
  • Το αυτόνομο κράτος του Βατικανού ιδρύθηκε στις 7/7 του 1929!
  • 7 μέρη του σώματος διακοσμούνται με κοσμήματα: Το κεφάλι, ο λαιμός, τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά, η μύτη και η μέση.
  • Σύμφωνα με την επιστήμη υπάρχουν 7 ενεργειακά πεδία στο ανθρώπινο σώμα και βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης!

 

s7

 

Γλώσσα 7
Arabic sabaa
Bengali shAt
Binary 111
Catalan set
Chinese qi
Czech sedm
Danish syv
Dutch zeven
English seven
Esperanto sep
Farsi haft
Finnish seitseman
French sept
German sieben
Gujarati sAt
Hebrew sheva
Hindi sAt
Hungarian het
Italian sette
Japanese shichi
Klingon Soch
Korean il-gob
Malay lapan
Maori whitu
Norwegian syv
Polish siedem
Portuguese sete
Roman VII
Romanian sapte
Russian syem
Spanish siete
Swedish sju
Tagalog pito
Tamil Ezhu
Turkish yedi
Vietnamese bay

 Ο Φιλοκτήτης έπλευσε με 7 πάνοπλα καράβια στην Τροία με σκοπό να υπερασπιστεί τους Έλληνες κατά τον Τρωικό πόλεμο.

  • Η τραγωδία του Αισχύλου Επτά επί Θήβας εξιστορεί την εκστρατεία των 7 Ελλήνων βασιλιάδων κατά τις Θήβας, της Πόλης των 7 Πηλών
  • Τα μέταλλα που γνώριζαν στην Αρχαιότητα ήταν 7: Χρυσός, χαλκός, μόλυβδος, κασσίτερος, υδράργυρος, ασήμι, σίδηρος. Σε αυτά βασίστηκε η εξέλιξη του Πολιτισμού!
  • Στην Αρχαία Σπάρτη η εκπαίδευση των αγοριών ξεκινούσε από την ηλικία των 7 ετών!
  • Οι 7 πλανήτες που ήταν γνωστοί στην αρχαιότητα ήταν οι: Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ήλιος και Σελήνη.
  • Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Απόλλωνας είχε 7 αγέλες βοδιών.
  • Στην Αρχαία Αίγυπτο ένα από τα πρώτα μετεωρολογικά συστήματα περιέγραφε 7 διαφορετικά κλίματα, χωρίζοντας τον κόσμο σε μετεωρολογικές ζώνες.
  • Κάθε φάση της Σελήνης, διαρκεί 7 ημέρες.

  • Στην Κίνα πιστεύουν ότι η 7η μέρα του πρώτου φεγγαριού του έτους, είναι τα γενέθλια της ανθρωπότητας και όλοι γιορτάζουν γενέθλια αυτή τη μέρα.

  • Η Κινέζικη Φιλοσοφία θεωρεί ως θεμελιώδη στοιχεία τα εξής 7: Αέρας, νερό, μέταλλο, αιθέρας, φωτιά, ξύλο, και γη.

  • Ο αριθμός 7 εμφανίζεται συχνά και στη Μυθολογία. Ο Οδυσσέας προτού επιστρέψει στην πατρίδα του στην Ιθάκη, έμεινε στο νησί της Καλυψούς 7 ολόκληρα χρόνια.

  • 7 είναι τα νησιά του Ιονίου πελάγους: Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Ιθάκη, Λευκάδα, Κύθηρα και Παξοί.

  •  Ο αριθμός 7 εμφανίζεται συχνά με συμβολική σημασία στη γνωστή σειρά βιβλίων Χάρι Πότερ – που μάλιστα θα αποτελείται από 7 βιβλία.

  • Τα 7 ονόματα που έχουν δοθεί στην Κωνσταντινούπολη είναι: Κωνσταντίνου Πόλη, Νέα Ρώμη, Αντωνία, Θησαυρός του Ισλάμ, Διαχωριστής του Κόσμου, Ινσταμπούλ, και Κωνσταντινούπολη.

  • Το μυαλό μας μπορεί να μετρήσει στιγμιαία και με ακρίβεια μέχρι και 7 αντικείμενα ακόμη και αν τα δούμε για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.

Three 3 Τρία

“Το τρις εξαμαρτείν, ούκ ανδρός σοφού”

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να εκφράζουν τις ιδέες τους σε ομάδες των τριών. Ο χρόνος εκφράζεται με την τριάδα παρελθόν – παρόν – μέλλον, ενώ τα βασίλεια της φύσης χωρίζονται σε χλωρίδα, πανίδα, ανόργανη ύλη …

Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, τρείς Μάγοι (Melchior, Gaspar, Balthazar) προσκύνησαν το Θείο Βρέφος προσφέροντας χρυσό, σμύρνα και λιβάνι.

Τριγωνομετρία (κλάδος των μαθηματικών που ασχολείται με τα τρίγωνα)

Ο τρίτος μήνας του έτους ο Μάρτιος (τότε γεννήθηκα)

1 x 3 = 3
2 x 3 = 6
3 x 3 = 9
4 x 3 = 12
5 x 3 = 15
6 x 3 = 18
7 x 3 = 21
8 x 3 = 24
9 x 3 = 27
10 x 3 = 30
11 x 3= 33

120 x 3 = 360, ο αριθμός των μοιρών που έχει ο κύκλος

Στην Χριστιανική Θρησκεία ο Θεός είναι τριαδικός. Η Αγία Τριάδα αποτελείται από τον Πατέρα, τον Υιο και το Άγιο Πνεύμα.

Ο αριθμός τρία ήταν ιερός και για τους αρχαίους Ελληνες και η τριάδα είχε μέγιστη μυστηριακή δύναμη. Αποτελούσε την βάση του σύμπαντος και συνιστούσε, μαζί με το ορθογώνιο τρίγωνο, στοιχείο “πρωταρχικόν της γενέσεως όλων”.

Η πρώτη ατομική βόμβα που εξεράγη είχε το κωδικό όνομα Trinity.

Στην ναυμαχία της Σαλαμίνας τα πολεμικά πλοία των Ελλήνων ονομάζονταν τριήρεις, γιατί είχαν τρεις γραμμές από κωπηλάτες σε κάθε πλευρά.

Στους αρχαίους ελληνικούς αθλητικούς αγώνες, συνήθιζαν να δίνουν σαν έπαθλα καθίσματα από χρυσό με τρια πόδια που ονομάζονταν τρίποδα. Η Πυθία στους Δελφούς καθόταν πάνω σε τρίποδα όταν έκανε τους χρησμούς της. Οι Δελφοί ήταν ένας ναός αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα, ο οποίος συχνά απεικονιζόταν με ένα τρίποδο.

Ο κόσμος που ζούμε θεωρείται ότι έχει τρεις ορατές διαστάσεις 3D.

Το διαστημόπλοιο Apollo είχε τριών βαθμίδων πυραύλους. Το Apollo 13 ήταν η τρίτη προσπάθεια του ανθρώπου για προσελήνωση.

Ο αριθμός 3 (όπως και ο 4 και 5) ονομάζονται πυθαγόρειοι αριθμοί δίοτι 3 2 + 4 2 = 5 2

1 + 1 + 1 = 3
1 + 2 = 3

Ερμής ο Τρισμέγιστος – η υπέρτατη θεότητα της αλχημείας, ο προστάτης και εμπνευστής των αλχημιστών του μεσαίωνα.

της ψυχής τα κυριώτατα (λογικό, θυμικόν, επιθυμητικόν)

τρίλιζα
τρίποντο
τρίαινα – του θεού Ποσειδώνα αλλά και το σύμβολο του υδραργύρου
τρικυμία
τριώδιο, τρισάγιο
τριανδρία – τρόικα που κυβερνά
τρίγωνο ήβης, για μπάλλες μπιλιάρδου, για κάλαντα
τρικέφαλος μυς
three of a kind – όρος στο πόκερ (τρία όμοια χαρτιά)
τρίτη εξουσία (βουλή)
τρίτο πρόσωπο
τρίτο φύλο
τρίτος κόσμος
τυχερό τριφύλλι
τρίκυκλο (όχημα με τρεις τροχούς)  … … …

Silver Ασήμι Άργυρος

silvrbot

Σύμβολο Ag

 

Aτομικός αριθμός 47

Ατομικό βάρος 107,8682 g/mol

Σκληρότητα 2,5 – 2,7

Σχετική πυκνότητα 10,5 g/cm3

σύμβολο Ag (από την λατινική λέξη argentum που σημαίνει “λευκό και λαμπερό”,

γαλλικά: argent, γερμανικά: silber, ιταλικά: argento, ισπανικά: plata).

Ανοιχτόχρωμο, στιλπνό μεταλλικό στοιχείο. Ο καλλίτερος αγωγός θερμότητας και ηλεκτρισμού.

Λιώνει στους 962° C (1764° F), βράζει στους 2212° C (4014° F).

Οι φυσικές και χημικές ιδιότητές του βρίσκονται ενδιάμεσα στις αντίστοιχες του χρυσού και του χαλκού.

Λυγίζει πολύ εύκολα και μπορεί να πάρει διάφορα σχήματα. Ενα γραμμάριο μετάλλου μπορεί να γίνει σύρμα μήκους σχεδόν 2 χλμ.

Από την αρχαιότητα θεωρείται πολύτιμο μέταλλο και έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για την κατασκευή νομισμάτων και κοσμημάτων. Γνωστά είναι τα αργυρορυχεία της Μικράς Ασίας που υπήρχαν τουλάχιστον από το 2500 π.Χ. Οι Αλχημιστές αποκαλούσαν το μέταλλο, Luna ή Diana (θεά του φεγγαριού) και του έδιναν το σύμβολο της ημισέληνου. Στην σύγχρονη εποχή τα σημαντικότερα αργυρορυχεία βρίσκονται στο Μεξικό, Περού, Καναδά, Η.Π.Α. και Αυστραλία.

Είναι αδιάλυτο στα υγρά οξέα και δεν αντιδρά με το οξυγόνο και το νερό κάτω από κανονικές θερμοκρασίες. Το θειάφι και το θειούχο άλας θολώνει το ασήμι (π.χ. αυγό). Χρησιμοποιείται στην βιομηχανία επειδή είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού (π.χ. ηλεκτρονικά κυκλώματα). Ορισμένες χημικές ουσίες από ασήμι αντιδρούν στο φως και χρησιμοποιούνται στη φωτογραφία. Ο νιτρικός άργυρος χρησιμοποιείται σαν επίστρωση στην πίσω μεριά του γιαλιού για την κατασκευή καθρεπτών.

Το ιώδιο του αργύρου χρησιμοποιείται για την δημιουργία βροχής από τα σύννεφα.

Slowly, silently, now the moon
Walks the night in her silver shoon;This way, and that, she peers, and seesSilver fruit upon silver trees;One by one the casements catchHer beams beneath the silvery thatch;Couched in his kennel, like a log,With paws of silver sleeps the dog;From their shadowy cote the white breasts peep Of doves in a silver-feathered sleep;A harvest mouse goes scampering by,With silver claws and a silver eye;

And moveless fish in the water gleam,
By silver reeds in a silver stream.

Walter De La Mare

21. Cosmos – Κόσμος (φιγούρα από το Πυθαγόρειο Ταρώ)

ΧΧΙ. Mundus – Unum mundum sum, Una quae est Omnia

21. Cosmos – Κόσμος, I am the One World, She, the One who is All

M21-imageΠεριγραφή της φιγούρας 21 του Πυθαγόριου Ταρώ

Έχει δύο πρόσωπα που κοιτάζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ένα χρυσό αρσενικό πρόσωπο που κοιτάζει προς τα δεξιά και ένα θηλυκό ασημένιο πρόσωπο που κοιτάζει προς τα αριστερά. Χρυσές και ασημένιες ακτίνες φωτός βγαίνουν από το σώμα σαν αύρα.

Καθώς χορεύει, το δεξί πόδι πατάει σταθερά σε ένα κομμάτι χρυσής γής, ενώ το αριστερό πόδι είναι βυθισμένο σε ασημένιο τρεχούμενο νερό.

Το δεξί χέρι κρατάει ένα χρυσό κλειδί ναού με σχήμα μανιβέλας, που δείχνει προς τον ουρανό (ανατολή) και το αριστερό χέρι ένα ασημένιο κλειδί που δείχνει κάτω προς την γη (δύση).

Ενα βιολετί φουλάρι σε σχήμα Υ, κρέμεται από τους ώμους κρύβοντας το φύλο της φιγούρας. Αντιπροσωπεύει το αιώνιο πνεύμα. Στην Αλχημεία το γράμμα Υ αναπαριστά το Rebis. Το ελληνικό γράμμα Υ έχει την έννοια του Υγιές (αυθεντικό, ολόκληρο, αληθινό), Ύστατου (τελευταίο, υπέρτατο), Ύψιστου (εξιδανικευμένο). Το γράμμα Υ εμφανίζεται και στο κινέζικο Yin-Yang το οποίο είναι το σύμβολο του μεγάλου ενοποιού.

yin-yang

Ο χορός της φιγούρας λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα οβάλ (ωοειδές) σχήμα (αναλογία ύψους-πλάτους 1061:612) που οριοθετείται από δύο φίδια ή δύο δράκοντες. Δεξιά ένας χρυσο-κόκκινος άπτερος δράκος (αλχημιστικό θείο – θειάφι) και αριστερά ένας πράσινος δράκος με ασημένια φτερά (υδράργυρος), καταβροχθίζει ο ένας την ουρά του άλλου στην κορυφή και στον πάτο του οβάλ σχήματος. Κάθε δράκος είναι ταυτόχρονα κολπικό (στόμα) και φαλλικό σύμβολο (ουρά). Οι ουροβόροι δράκοι συμβολίζουν την αιωνιότητα. Η ζωή είναι ένας δράκος που αδιάκοπα δημιουργεί και ρημάζει τον εαυτό του. Επίσης συμβολίζουν τον ήλιο και το φεγγάρι που διαδέχεται το ένα το άλλο. Η αρχή κάθε νέου κύκλου της ζωής δεν αρχίζει από το σημείο που άρχισε ο προηγούμενος γιαυτό και η φιγούρα περικλείεται από έλλειψοειδή σχήμα και όχι κύκλο. Η έλλειψη αντιπροσωπεύει την ανάπτυξη και όχι την επανάληψη του κύκλου.

Το 612 είναι η αριθμητική απεικόνιση του ΖΕΥΣ και το 1061 είναι η αριθμητική απεικόνιση του ΑΠΟΛΛΩΝ. Είναι γνωστό και ίσως όχι τυχαίο γιατί οι αρχαίοι Ελληνες έδιναν ονόματα στους θεούς του με γεωμετρική – κοσμολογική σημασία.

Στη κάτω αριστερά γωνία υπάρχει ένα στολισμένο κεφάλι ταύρου με ανοιξιάτικα λουλούδια, σε κυριάρχο πράσινο φόντο. Στην κάτω δεξιά γωνία υπάρχει ένα κεφάλι λιονταριού σε πορτοκαλί και κίτρινο φόντο. Στην πάνω δεξιά γωνία υπάρχει ένα κεφάλι αετού στολισμένο με φύλλα φθινοπώρου σε κυρίαρχο κόκκινο φόντο. Στην πάνω αριστερή γωνία υπάρχει ένα κεφάλι γέρου νέγρου σε κυρίαρχο μπλε φόντο. Ετσι συμβολίζονται τα τέσσερα βασίλεια (χλωρίδα, πανίδα, ορυκτά, άνθρωπος) και αυτό δηλώνει η φράση Unum mundum sum, “I am the One World”.

Αυτά τα αρσενικά ζώα ήταν που έβλεπε στα οράματά του ο Εζεκιήλ (Εζεκιήλ 1:10) και αναφέρονται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη (4:7).

Τα ζώα αυτά επίσης ταιριάζουν με τα σύμβολα των ζωδίων (ταύρος ΒΑ, λέων ΒΔ, σκορπιός ΝΔ, Υδροχόος ΝΑ)

Ο συνολικός σχεδιασμός της φιγούρας Κόσμος, ένας κύκλος μέσα σε ένα τετράγωνο, συμβολίζει τον τετραγωνισμό του κύκλου, το μέγιστο αλχημιστικό έργο (Magnum Opus). Το τετράγωνο αντιπροσωπεύει την γήινη – επιστημονική πραγματικότητα (τα τέσσερα στοιχεία της φύσης κλπ) και ο κύκλος το άπειρο – πνευματική – θρησκευτική πραγματικότητα. Ετσι και τα δύο μαζί αντιπροσωπεύουν την αρμονική ένωση της επίγειας και της επουράνιας αλήθειας. Η ίδια δομή βρίσκεται και στην κινέζικη παράδοση. Ο εσωτερικός κύκλος απεικονίζει το επουράνιο βασίλειο (Yang) και το εξωτερικό τετράγωνο απεικονίζει το επίγειο βασίλειο (Yin). Η ένωση των δύο αποτελούν τον Ιερό Γάμο του Ουρανού και της Γης, την συνένωση της αιώνιας παγκόσμιας αλήθειας με την προσωρινή χειροπιαστή αλήθεια. Ο κύκλος αντιπροσωπεύει το πνεύμα και το τετράγωνο την ύλη. Ο κύκλος βρίσκεται μέσα στο τετράγωνο άρα το πνέυμα είναι ενσωματομένο στην ύλη.

Ο αριθμός 21, είναι ο αριθμός της θεϊκής σοφίας αφού είναι απότέλεσμα του 3 (αριθμός θεϊκός) και του 7 (μυστική σοφία). Η φιγούρα 21 αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση του κόσμου και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι μόλις ανατέλει ο 21ος αιώνας. (0+1+2+3+4+5+6 = 21)

“Τρεις φορές πέρασε τις επτά πύλες. Κάθε μέρα από τις επτά του Καρναβαλιού ο Ιδιώτης έχανε και ένα φτερό από το κεφάλι του. Τώρα δεν του έμεινε κανένα. Ο Ιδιώτης τώρα χορεύει τον τελευταίο του χορό σαν βασιλιάς. … Ο εκστατικός χορός του που δεν ακολουθεί κάποια χορογραφία, τον περνάει από ένα θνητό χρόνο σε έναν υπερβατικό αφύσικο. Ενώνοντας όλα τα αντίθετα σε μια δυναμική συνεργία κρατάει τα κλειδιά του Παραδείσου και της Κόλασης και δείχνει την νέα χιλιετηρίδα.”

Υin Υang

~ Γράφει η Sabrina ~ http://artofwise.gr/html/categories_content/symvola/yinyang.html

«Όλα έχουν και τη Yin και τη Yang πλευρά τους». Πολλοί πιστεύουν πως το σύμβολο αυτό αντιπροσωπεύει την ισορροπία, την αρμονία και την ειρήνη. Άλλοι πιστεύουν πως ο συμβολισμός του εκφράζει το ότι υπάρχει λίγο κακό στο καλό και λίγο καλό στην πλευρά του κακού (δηλαδή ότι δεν υπάρχει απόλυτο καλό η κακό). Κατά βάθος ισχύουν και τα δύο..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Οι ρίζες του Yin Yang

Η ουσία της φιλοσοφίας του Yin Yang βρίσκεται στον Ταοϊσμό, μία θρησκεία εκτεταμένη στην Κίνα από την αρχαιότητα. Στον Ταοϊσμό το Τάο, λέξη η οποία μεταφράζεται ελεύθερα ως «Το μονοπάτι», είναι η πηγή όλων των πραγμάτων, η απόλυτη πραγματικότητα  και όλο το σύμπαν λειτουργεί με βάση αυτή την αρχή. Όπως είναι γεγονός σε πολλές θρησκείες της Ανατολής, η ιδέα αυτή δεν μπορεί να κατανοηθεί διανοητικά καθώς περιγράφει την πραγματικότητα πάνω από τη νόηση. Άρα σύμφωνα με τις ταοϊστικές διδασκαλίες, η αλήθεια του Τάο μπορεί να κατανοηθεί μόνο έμμεσα ή μέσω μιας εξελικτικής διαφωτιστικής ζωής. Η ευτυχία αποκτιέται με το να ζει κανείς στη ροή του Τάο, η οποία είναι και η ροή του σύμπαντος. Η πεποίθηση αυτή δεν έχει προσωποπαγή Θεό.

Σε πιο λοιπόν σημείο εμφανίζεται το Yin Yang? Το Τάο είναι χωρισμένο σε δύο άλλες αντίθετες αρχές, ή δύο αρχές που αντιτίθενται η μία στις ενέργειες της άλλης, το Yin και το Yang. Μέσα από τη δυναμική τουYin Yang, το Τάο δημιουργεί όλα τα φαινόμενα. «Δεδομένου ότι το Τάο είναι εξαιρετικά αρμονικό, ο κόσμος βρίσκεται σε μία κατάσταση συνεχούς δυσαρμονίας.» Όλα τα αντίθετα που διακρίνονται στο σύμπαν μπορεί να μετατραπούν από τις μεταξύ τους αντίθετες δυνάμεις. Το Yin και το Yang πετυχαίνουν αλλαγές στο σύμπαν μέσα από τα πέντε στοιχεία(wu hsing) Όλες οι αλλαγές στο σύμπαν μπορούν να γίνουν κατανοητές με τις λειτουργίες του Yin Yang και την πορεία των πέντε φυσικών παραγόντων (θεωρία των πέντε στοιχείων).

Η φιλοσοφία του Yin Yang λοιπόν έχει τις ρίζες της στον Ταοισμό, φιλοσοφία η οποία είναι υπέρμαχος της φυσικής προσπάθειας, και στο I Ching, το Βιβλίο των Αλλαγών. Οι τάσεις και οι εσωτερικές διδασκαλίες αντλούνται από τη σχέση ανάμεσα στο Yin και στο Yang, δύο πρωταρχικές αρχές που δημιουργούν και κρατούν την ισορροπία στο σύμπαν μέσω της αλληλεπίδρασής τους.

  

Yin Yang (Tai Chi Tu)

Πρόκειται λοιπόν για ένα πανάρχαιο σύμβολο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κινέζικα ιστορικά έγγραφα που χρονολογούνται κοντά στα 3000 έτη πριν.  H αυθεντική ονομασία του συμβόλου αυτού, που όλοι οι άνθρωποι είναι οικείοι μαζί του με την ονομασία Yin Yang, είναι Tai Chi Tu. Η ορολογία Yin Yang έχει υιοθετηθεί στον καθημερινό λόγο, συνήθως με εκφράσεις όπως «Όλα έχουν και τη Yin και τη Yangπλευρά τους».

Είναι ένα κυκλικό σύμβολο, μισό μαύρο μισό λευκό, με μία λευκή τελεία στη μαύρη πλευρά και μία μαύρη στη λευκή πλευρά.

Ο κύκλος συμβολίζει την ολότητα και το άπειρο του Chi (ζωτική ενέργεια). Δεν υπάρχει ούτε αρχή ούτε τέλος, διαπερνά μέσα από την ολότητα. Ο εξωτερικός αυτός κύκλος είναι το Σύμπαν που εμπεριέχει τοYang (φως) και το Yin (σκοτάδι).

Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κυκλικούς τομείς είναι καμπυλοειδής. Αυτό δηλώνει μία κίνηση και μία διαρκή ροή του Yin μέσα στο Yang και του Yang μέσα στο Yin. Έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν το ένα το άλλο και να εξελίσσεται το ένα μέσα από το άλλο, μέσω μιας ασταμάτητης διαδικασίας αλληλεπίδρασης. H αναλογία των χρωμάτων είναι ίδια, άρα τα δύο στοιχεία είναι εξίσου ισορροπημένα.

Μέσα στα μεγάλα τμήματα κάθε χρώματος υπάρχει μία τελεία του αντίθετου χρώματος . Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένας μικρός σπόρος. Τα πάντα περιέχουν ένα σπόρο από το αντίθετό τους, συμβολίζει ότι τα πάντα περιέχουν το Yin και το Yang. Άρα δεν είναι απόλυτα μαύρο ή λευκό, ακριβώς όπως και στη ζωή δεν είναι όλα μαύρα ή άσπρα, και δε μπορεί το ένα να υπάρξει χωρίς το άλλο.

Ενώ το Yin  είναι μαύρο, παθητικό, ψυχρό, ασθενές, το Yang είναι φωτεινό, ενεργό, θερμό και δυνατό. Ο σχηματισμός του συμβόλου δίνει μία αίσθηση μιας συνεχούς κίνησης των δύο αυτών ενεργειών, το Yinπρος το Yang και το Yang προς το Yin, πράγμα που προκαλεί την διαδραμάτιση των πάντων: όπως τα πράγματα διαστέλλονται και συστέλλονται και η θερμοκρασία αλλάζει από ζεστό σε κρύο.

Το Yin και το Yang δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Είναι αλληλεξαρτώμενα. Το ένα καταναλώνει το άλλο, αλλά συγχρόνως αλληλοστηρίζονται και αλληλοϋποστηρίζονται.

 

 

Yin

Yang

Φύση

Θηλυκό

Αρσενικό

Παθητικό

Ενεργητικό

Δέχεται

Δημιουργεί

Μαλακό

Σκληρό

Σκοτεινό

Φωτεινό

Συμβολισμός

Φεγγάρι

Ήλιος

Τίγρης

Δράκος

Βοράς

Νότος

Χρώμα

Μαύρο

Άσπρο

Αριθμός

Ζυγός

Μονός

Κινέζικο Ιδεόγραμμα

Αρχέτυπη έννοια

Βόρεια πλευρά του λόφου (μακρυά από τον ήλιο)

Νότια πλευρά του λόφου (κοντά στον ήλιο

 

Θεωρία των πέντε στοιχείων

Το Yin και το Yang παράγουν τα πέντε στοιχεία (wu hsing), τα οποία είναι το μέταλλο, το ξύλο, η φωτιά, το νερό και η γη. Ό, τι έχει ζωή βρίσκεται σε  μία σταθερή κατάσταση ροής. Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα για το οποίο μπορεί κανείς να είναι σίγουρος είναι η αλλαγή.

Συμβολίζουν τις δύο αντίθετες, αντικρουόμενες δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος σε κάθε ενέργεια και οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη δυναμική του σύμπαντος. Το Yin και το Yang  λειτουργούν στο σύμπαν κυρίως μέσω της επίδρασης των πέντε στοιχείων: Γη (Κρόνος), Νερό (Ερμής), Μέταλλο (Αφροδίτη), Ξύλο (Δίας) και Φωτιά (Άρης). Τα 5 αυτά στοιχεία υπό την καθοδήγηση των πέντε πλανητών, μαζί με του Ήλιου και Σελήνης, αποτελούν τους επτά κυβερνήτες. Καθένα από τα στοιχεία μπορούν επίσης να αντιπροσωπεύουν την αέναη ροή του Yin Yang, επομένως οι συνδυασμοί όλων αυτών θα μπορούσαν να παράγουν ένα μεγάλο αριθμό πιθανοτήτων και αστρολογικών εναλλαγών.

 

 Χρήση του Yin Yang στην καθημερινή ζωή

·  Ο συμβολισμός του Yin Yang αποτελεί βάση του Feng Shui. Το Feng Shui είναι μια φιλοσοφία που αποσκοπεί στην οργανωτική και ενεργειακή αρμονία ενός χώρου, βάση των πέντε στοιχείων της κινέζικης παράδοσης και των σημείων του ορίζοντα (τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία της yin yang φιλοσοφίας).

 

·  Η φιλοσοφία του συμβόλου χρησιμοποιείται εκτενώς στις κινέζικες εναλλακτικές ιατρικές πρακτικές. Κάθε αρρώστια είναι και μία διαταραχή της ισορροπίας ανάμεσα στο Yin και στο Yang. Οι τεχνικές του βελονισμού, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται για να επαναφέρουν την ισορροπία του των δύο αυτών στοιχείων, για να επανέλθει η σωστή ροή του Chi.

 

·  Απολύτως κατανοητό μπορεί να γίνει και από αυτούς που ασχολούνται με τις ανατολικές πολεμικές τέχνες όπως το Kung Fu και το Tai Chi,  και ιδιαίτερα με το Άι Κίντo. Το Yin  είναι ο εγωισμός , το μίσος και η παρακμή.To Yang είναι η ανιδιοτέλεια, η αγάπη και η τάξη. Οι πολεμιστές εκπαιδεύονται για να πετύχουν την ισορροπία και να περάσουν το δρόμο για την αυτοπραγμάτωση. Και μέσα από αυτή την ισορροπία εξαρτώνται οι κινήσεις των δύο αντιπάλων..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η ζωή δεν είναι μαύρη και άσπρη, αλλά μία κλίμακα χρωμάτων που διακυμαίνονται από τη μία άκρη του φάσματος στην άλλη, και συνεχώς αλλάζουν.

 

 Πηγές:

Η δύναμη των συμβόλων – εκδόσεις Αρχέτυπο Λεξικό Συμβόλων – Τζ. Κούπερ 
http://www.thetao.info/tao/yinyang.htm 
http://www.wsu.edu/~dee/CHPHIL/YINYANG.HTM 
http://fly.cc.fer.hr/~shlede/ying/yang.html 
http://www.168fengshui.com/blog/2005/08/05/yin-and-yang-theory/

MONA LISA – Sol and Anima

monalizaαπό http://www.aiwaz.net

Like Jesus Christ on the male side, is Mona Lisa the most worshipped woman in the world, and her curious look and smile attracted modern masses like a Hollywood star when it left Louvre to tour the world. There is something special behind this fragile painting stored in the bullet proof box in Musée du Louvre that attracts the vast attention without skepticism – a direct hit into the heart, for a moment reason is suspended and imagination rules. Leonardo’s biographer Vasari describes this painting as a sublime masterpiece with splendid details admiring also ‘her eyebrows’ which are unfortunately not painted, since s/he is painted without the eyebrows, and so a doubt rises whether Vasari really saw the painting in persona, or is he just spreading what he heard. Leonardo was so fond of this work that he always carried it with him until sold to French king Francois I. 


Composition


Analysis of the composition of Leonardo da Vinci’s Mona Lisa shows that it is based on the circle that is visible on the painting as the perfectly circular shape of the top of Mona Lisa’s head. 


MONA LISA - Sol and Anima
module of painting derived from figure’s ‘circular’ head

The diameter of the described circle fits into the width of the panel exactly 3 times, and 4 times in the height of the figure, thus forming a basic Pythagorean triangle 3-4-5. The height of the board does not fit into the grid of circles, but they seem to be important only for the figure of Mona Lisa. And we are not sure that the present dimensions of the painting are in fact those defined by Leonardo da Vinci. 

Next thing to do is to find the system of measures that Leonardo da Vinci used for the composition. The width of the painting is according to different sources ranging from 52.4 to 53 cm. This is very close to the length of exactly 1 Venetian cubit measuring 52.2 cm. 


MONA LISA - Sol and Anima
width = 1 Venetian cubit
VENETIA cm
Miglio 5000 173867
Stadio 625 21731
Pertica grande 6 208,6
Passo 5 173,87
Pertica Piccola 4,5 156,6
Braccio 2 69,6
Cubito 1,5 52,2
Piede 1 34,8
Palmo 4 8,7
Oncia 12 2,9
Punto 72 0,48
Linea 144 0,24
Atomo 864 0,04
Decimo 1728 0,02


A circle, that is the compositional module, is therefore 1 palm in radius. Every metrical system is ‘modular’, which means that smaller units are always a simple fractions of the larger, as an example: 1 cubit equals 1.5 ft, 6 palm, or 12 oncia. The width of the painting measuring three circles is 1 cubit = 6 palm = 18 oncia, while the height of the figure is 8 palm or 24 oncia. These numbers defining the composition are conveying an important message. 


Constantly Shifting Identity


This antagonistic painting is constantly pulsating the same question: Who is the person portrayed – a woman or a man? The usual suspicions go in two directions: if it is a woman, which according to this line of reasoning most probably is, then it is a painting of the Florentine lady Lisa Gherardini del Giocondo, commissioned by her husband Francesco del Giocondo. There are also some other suggestions like Isabella of Aragon or the mistress of Giuliano de’ Medici. 

But if the portrayed is a man, then who is he: a lover of Leonardo or at least his affection for a man disguised in the portrait of a woman or a hermaphrodite? As every masterpiece, it opens more questions than gives the answers. Every square inch of this painting has been analyzed by many researchers seeking for the secret code that would unveil the mystery of the portrayed, but nothing definitive has been published yet, nor will ever be … 

A very old method used for encoding the additional, intentional messages into artistic compositions is khabbalistic exegesis called gematria, often mistakenly confused with numerology. Gematria is useful because it deals with words that have numeric values (read measures), and relates similar values to similar meanings. If we use simple Masonic code (A=1, B=2, … , Z=26) and calculate the famous title of the painting a value of 84 is obtained: 

MONA LISA = (13+15+14+1) + (12+9+19+1) = 84.
Another name for the painting is also La Gioconda, or as a variant LA GIOCCONDA, which has the same gematric value: 

LA GIOCCONDA = (12+1) + (7+9+15+3+3+15+14+4+1) = 84
‘La Giocconda’ can be translated as a ‘playful woman’, which is perhaps one of the reason of her peculiar smile. But her mysterious smile conceals also another enigma, of her identity … 

.
MONA LISA - Sol and Anima .
. circumference of rectangle = 2 x (18+24) = 84 . .
.

The above gematric speculations are amplified by the composition of circles that rule the proportions of the portrayed. If the width of the painting is considered as 1 Venetian cubit, then three circles and four circles in height equal 18 and 24 oncia respectively. The circumference of this rectangle 18 : 24, enclosing the figure is again concealing the number 84: 

circumference = 2 x (18+24) = 84
This number really seems to be of extraordinary importance for this painting, no wonder since it is also a number that unveils the master himself: 

LEONARDO = 12+5+15+14+1+18+4+15 = 84


REBIS

(from Latin res bina, ‘twofold matter’)
This painting seems to represent a compound – hieroglyphic image in alchemistic manner, that is none else but hermaphroditic Leonardo himself. Another surprise is concealed in the title of the painting, which is a rebus: 

MONA LISA = SOL + ANIMA
This title is a rebis and a rebus of fundamental alchemical antimony of Sun (Sol) and Moon (Anima, soul), two basic symbols for opposing forces that are united in alchemic genderless hermaphrodite. There are many alchemic texts concerning this subject that obsessed a lot of artists during with philosophy inspired Renaissance. 

.
MONA LISA - Sol and Anima .
.

 Sol and Lune, the male and female, two sperms, heaven and earth, and two, as I may say, Argent vives, and out of which alone the philosophers say their stone is made; which pitiful fellows mistake for crude mercury. But that mercury is all metals, male and female, and an hermaphrodite monster in the very marriage of the soul and the body, which I call solution; and the putrefaction of the philosophers. The earth of gold is dissolved by its own spirit, which you shall discover in these proportions. Marsilio Ficino on the alchemical art


If one third of the circle, that outlines the composition, is taken for a module (= two oncia), the ratio of rectangle that defines the figure is 9 : 12. Both numbers are symbols for previously mentioned antinomies, for number 9 symbolizes Moon, and 12 stands for Sun. This number is also the number of ’12 compositional circles’ that could parallel 12 zodiacal signs through which Sun traverses. This traditional symbolism is also recorded by Agrippa in De Occulta Philosophia, a dictionary of magick from 1510:

.
MONA LISA - Sol and Anima .
.

… The number nine belongs to the Moon, the utmost receptacle of all Celestiall influences, and vertues, as also it is dedicated to the nine Muses, as also to Mars, from whom is the end of all things. The number ten is Circular, and belongs to the Sun, after the same manner as unity; also it is attributed to Janus, because it is the end of the first order, and from whence begins the second unity; it is also ascribed to the world. In like manner the number twelve, because the Sun going round twelve signes, distributes the yeer [year] into twelve moneths, is attributed to the world, the Heaven, and the Sun … Agrippa: De Occulta Philosophia

Το Σύμπλεγμα των Τριγώνων

STAR-SYMBOLΣτην Ινδία ονομάζεται σφραγίδα του Βισνού του Συντηρητή, και δηλώνει τη διπολικότητα της φύσης-ύλη και πνεύμα, ή αρσενικό και θηλυκό. Η κορυφή του επάνω (όρθιου) τριγώνου αντιπροσωπεύει τη θεία μονάδα, ενώ η κορυφή του κάτω (σκουρότερου) τριγώνου αντιπροσωπεύει τον εκδηλωμένο, υλικό κόσμο. Το ανερχόμενο τρίγωνο δηλώνει το πνεύμα, τη συνείδηση και την απόκρυφη σοφία, τα οποία αντανακλούνται στο αντεστραμμένο τρίγωνο (σκούρο) που αντιπροσωπεύει την ύλη, το ορατό διάστημα, την εκδήλωση και τη σοφία του φαινομενικού κόσμου. Τα δύο τρίγωνα μαζί αντιπροσωπεύουν το εκδηλωμένο σύμπαν που προβάλλει από το κεντρικό σημείο μέσα στον κύκλο του όφεως του χρόνου και του χώρου. Επίσης σχηματίζουν το εξάγωνο των έξη αρχών, κοσμικών και ανθρώπινων, οι οποίες προβάλλουν από την έβδομη αρχή, τον ανώτερο εαυτό κάθε οντότητας, η οποία συμβολίζεται από το σημείο στο κέντρο του σχήματος. Παρουσιάζεται έτσι η επταπλή σύνθεση του σύμπαντος και του ανθρώπου.

 άστρο του Δαβιδ ….

The Union of Opposites

 From The Spiritual Venturer, February 1999

 By Rev. Bette Jo Benner

 In our previous issue, we discussed the four elements, Fire, Water, Earth and Air. The Alchemists believed that all created matter was composed of one or more of these four elements. Consistent with Hermetic Law which is the basis for Alchemy, this includes man himself. Hermetic Law says “As above; so below; as without, so within.” All outer conditions are reflections of, or correspondences of inner conditions.

The Alchemists’ four elements correlate to four of the basic elements of organic chemistry:

Earth—–carbon

Water—–hydrogen

Air——-oxygen

Fire——nitrogen or sulfur

In turn, they each have a rarefied elemental essence:

Earth – rarified – Gnomes

Water – fluid essence – Nymphs

Air — intangible – AEth – Sylphs

Fire – etheric flame – Salamanders

And consistent with their love of opposites: Earth must become weightless, Water must become fiery, Air must become solid and Fire must become liquid. The four elements were at one in a mysterious object. This object is man. And so Alchemy has to do with a balancing of opposites within ourselves.

The Alchemists’ materials which they used in their physical art also symbolize the aspects of the Great Work of spiritual development. Three materials involved in the Alchemical processes correlate to the three aspects of man; body, mind and spirit. Sulfur symbolizes the intellect, the conscious or masculine. Mercury or Quicksilver symbolizes the emotions, the unconscious or feminine.

The great secret, which for centuries was known only to the Initiated, was finally exposed by General Ethan Allan Hitchcock, a century ago, is that Lead, the prima materia, which is called by a hundred names, every one a riddle, symbolizes the unregenerate man himself.

This lead is us before we have become spiritual beings. It is the base material, negative thoughts, lustful passions and harmful emotions which the aspirant of alchemy must change or transmute into the spiritual or gold. Lead represents the chaotic, heavy and sick condition of metal or the inward man. Gold expresses the perfection of both metallic and human existence.

Remember we said that the Alchemists believed that everything could be raised to a higher level of being. And recently, science has shown that even elements may be changed from one to another, something that was unthinkable only a few decades ago.

This idea was most important as it related to man. The process of raising the level of man has become known as The Great Work. There are three stages to this Work:

1. The Lesser work, also called the fore work or the purification.

2. The Greater work, also called the Main work, the making of the Philosopher’s Stone or Grand Elixir.

3. The After Work, the projection of the Philosopher’s Stone upon the lead to turn it into gold.

The Lesser Work, the successful completion of which is called Luna, is the spiritualization of man, the purified, exalted emotions that have been stabilized or sublimated – brought into the sublime. It is symbolized by the purest possible Quicksilver, which when completed is symbolized by Silver. It is the result of faith followed by works.

The Greater Work, which when completed is called Sol, is the embodying of spirit; an operation of the Holy Spirit which penetrates from without. It is symbolized by the purest possible sulfur, which when completed is symbolized by gold. It is the result of the preparation of the mind followed by grace.

The completion of these two stages of the Work result in the Philosopher’s Stone, that which will transmute Lead, the base man, into gold.

The After Work, or third stage, is almost never discussed. The culmination of this third stage is Illumination.

The Seal of Solomon or the Star of David: Using the symbolism above for the masculine and feminine duality of the universe, we will use Fire for the former and Water for the latter. Fire then, represents the intellect, the spirit and the masculine. Water represents the emotions, the unconscious, the heart and the feminine.

This same symbolism can be found in the story of creation in Genesis. “And the Spirit of God moved upon the face of the waters.” It is the two coming together which is necessary for creation. Together they provide the synthesis of all elements, the union of all opposites.

An equilateral (meaning that all three sides are equal in length) triangle with its apex pointing upward, is used as a symbol for Fire. The same equilateral triangle with its apex pointing downward is a symbol for Water. When the two come together, as in the Seal of Solomon or Star of David the two intertwined triangles represent the union of the opposites both within man and out in the universe.

FireWaterCombine

These two triangles can be symbols in another way as well. The triangle with its apex pointed upwards also represents man. This is part of the symbolism of the pyramid on the dollar bill.

On the lowest level of the triangle is the physical or animal man. This correlates to the level of most of mankind and is the starting point in the Lesser Work. This is the body.

The second level of this triangle is the level of desire. It relates to the appetites and as yet unregenerate desires of the flesh. This is the heart or emotions.

The third level of the triangle is the level of the intellect, as yet unenlightened. It is in the realm of concrete thought. It represents the mind. These three aspects make up the mortal, unregenerate man: body, mind and heart.

If we are to reach Spiritual Illumination, the triangle must be inverted. The top of the first triangle becomes the bottom of the second. The mind, now on the first level, must change and become regenerated and capable of more abstract thought. It becomes higher mind, imbued with higher ideals. This is the First Degree.

The second level, the heart or desire nature becomes purified and through its lofty desires reaches the point of communion with the Hierarchies. This is the Second Degree.

Finally, on the third level, the fully regenerated or spiritualized mind and heart enable the regeneration of the mortal into the immortal. This is the true self and the Third Degree.